Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging   Senioren   in  de   Noordoostpolder  
/


   Door en voor ANBO-leden

 

ONDERWERPEN:

Gebruikers van internet vaker 75-plussers (04-19)

Contant betalen bij gemeenten (03-19)

Verkiezing leden  Provinciale   Staten en van Waterschap Zuiderzee (03-19)

Digitalisering een lust of een last? (02-19)

Sensoor De Landelijke Luisterlijn (02-19)

Digitaal nalaten (12-18)

Meer openbare toiletten in steden en drukke gebieden. (12-18)

5 tips voor internetdaten (11-18)

---------------------------------- 


Gebruikers  van internet vaker 75-plussers (04-19)

In 2012 zei 66 procent van de 75-plussers nog nooit internet te hebben gebruikt. Vervolgens daalde dit naar 50 procent in 2015 en 32 procent in dit jaar. In de Noordoostpolder is dit cijfer helaas niet zo snel gedaald!!

Uit verder onderzoek blijkt dat ‘ouderen’ digitaal vaardiger worden. Internet maakt niet alleen het leven makkelijker, maar zorgt ook voor veel informatie.

“Een mens is nooit te oud om te leren”.

SeniorWeb (02-19)

Senioren die tegen hindernissen oplopen met hun computer, laptop of tablet, kunnen sinds 2003 terecht voor computercursussen bij SeniorWeb Noordoostpolder. Ook zaken als WhatsApps en Skypen komen veel aan de orde.

Bij de open inloop van SeniorWeb zitten elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 22 uur mannen en vrouwen achter tien beeldschermen om te leren om te gaan met hun problemen. De vrijwilligers van SeniorWeb helpen hen daarbij.

Locatie: Basisschool De Planthof, De Fjord 44, Emmeloord.

Inlichtingen bij mevr. J. Gootjes, tel. 0527 – 62 33 69.

----------------------------------


Contant betalen bij gemeenten (03-19)

In veel gemeenten kunnen burgers alleen met een pinpas terecht voor een nieuw paspoort of rijbewijs.

ANBO zei destijds dat, los van de wettelijke regels hierover, het voor alle overheden niet meer dan normaal zou moeten zijn dat burgers een keuze hebben om contant of met de pinpas te betalen.

“De overheid, en bij uitstek gemeenten, zouden het goede voorbeeld moeten geven en alle burgers in de gelegenheid moeten stellen om zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen”, zei Liane den Haan, directeur bestuurder van ANBO. “ Het kan niet zo zijn dat een deel van de burgers niet geholpen kan worden omdat de gemeente keuzes maakt die niet passen bij de verantwoordelijkheid die zij zou moeten nemen.”

Een onbekend aantal gemeenten heeft inmiddels het pin-only-beleid teruggedraaid. In Zoetermeer moest de gemeentelijke ombudsman eraan te pas komen.

---------------------------------- 


Verkiezing leden Provinciale Staten en van Waterschap Zuiderzee (03-19)

Woensdag 20 maart is het weer zover. Wij kunnen weer gebruik maken van ons democratisch recht om te mogen stemmen.

Deze keer gaat het om de Provinciale Staten, en als onderdeel daarvan het College van Gedeputeerde Staten, voorgezeten door de commissaris van de koningin.

Provinciale Staten zijn een schakel tussen het Rijk en de Gemeenten. Gedeputeerde Staten zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de provincie.

Binnen 3 maanden na de verkiezingen kiezen Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer heeft o.a. een controlerende en (mede)wetgevende taak. Als de Tweede Kamer een wetsvoorstel heeft goedgekeurd dan moet de Eerste Kamer dit ook nog doen. Daarmee hebben zij in wetgevende zin een laatste, en dus beslissende stem.

Als u gebruik maakt van uw stemrecht kiest u dus voor iemand ‘dichtbij huis’ maar met een heel lange arm naar Den Haag!

In Nederland zijn 21 waterschappen die o.a. zorgen voor de waterhuishouding, het beheer van dijken en sluizen, de waterstand en de zuivering van het afvalwater. De voorzitter is de dijkgraaf.

U kunt dus door te stemmen meebepalen hoe het waterschap het belastinggeld besteedt en hebt daarmee invloed op de keuzes die het bestuur maakt voor waterbeheer.

In de laaggelegen polder iets van alledag!

Wij bevelen geen bepaalde politieke partij aan. Dat is uw eigen keuze. Wij adviseren wel gebruik te maken van uw stemrecht. Al dan niet rechtstreeks door u zelf of – als u daartoe niet in staat bent – via een volmacht.

---------------------------------- 


Digitalisering een lust of een last? (02-19)

“Kijkt u maar even op onze website . . .”, of  “vult u het formulier op de website maar even in”. Hoe vaak horen of lezen wij dat niet? Soms voor simpele dingen, maar bijvoorbeeld ook als u belangrijke informatie zoekt, u wilt aanmelden, een klacht wilt indienen of diefstal wilt aangeven.

Bedrijven en (overheids) organisaties kunnen niet meer zonder. Er wordt van uitgegaan dat iedereen zich digitaal kan redden. Roept u dan ook wel eens vertwijfeld: “En nu wil ik een echt mens aan de telefoon die mij kan helpen?”

Er zijn nog steeds mensen die niet in staat zijn met alle moderne apparatuur zoals computers en smartphones om te gaan. Die het hebben geprobeerd maar het lukt niet. Soms door een (lichamelijke) beperking. Ook leeftijd kan een rol spelen. En als u het zelf niet voor elkaar krijgt dan wordt er van uitgegaan dat iedereen wel een netwerk heeft van familie, vrienden of buren die hulp kunnen bieden.

Maar waar blijft dan de eigen zelfstandigheid? Uw privacy?


Ervaart u in de Noordoostpolder problemen op dit gebied met organisaties/instellingen? Meld  het ons!

Gewoon via de telefoon bij onze secretaris (0527) 27 10 81.

---------------------------------- 


Sensoor De Landelijke Luisterlijn (02-19) 

SENSOOR is al 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die een luisterend oor op afstand biedt. Vanuit 26 locaties door het hele land voeren zo’n 1200 vrijwilligers dag en nacht bijna 300.000 anonieme gesprekken per jaar, via telefoon, chat en e-mail.

Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. SENSOOR wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Behoefte aan een luisterend oor?

Bel naar 0900 – 0767  of mail via ehulp@deluisterlijn.nl.

---------------------------------- 


Digitaal nalaten (12-18)

Ons leven is de afgelopen twintig jaar steeds digitaler geworden. Ook zijn wij zelf op tal van vlakken online actief. Daarnaast regelen instanties en overheden hun zaken steeds vaker digitaal. Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn/haar online-gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig te raden of kraken zijn, en die niemand kent. Maar als iemand komt te overlijden zijn die goed beveiligde accounts voor niemand toegankelijk.

Weinig mensen staan hierbij stil, zo blijkt uit onderzoek van Seniorweb. De dienst Digitaal Nalaten van Seniorweb geeft informatie over de digitale nalatenschap en is gratis voor SeniorWeb-leden.

Meer info op de site: www.seniorenweb.nl/digitaal-nalaten

---------------------------------- 


Meer openbare toiletten in steden en drukke gebieden. (12-18)

In Nederland zijn te weinig openbare toegankelijke toiletten. Dit levert problemen op voor de twee miljoen buik- en de 1,5 miljoen blaaspatiënten. Datzelfde geldt voor ouderen, ouders met kleine kinderen en mensen in een rolstoel.

Op initiatief van de Maag Darm Lever stichting en andere patiëntenorganisatie hebben een aantal partijen, waaronder ook ANBO, een petitie aangeboden in Den Haag om de Tweede Kamer en het kabinet op te roepen om te zorgen dat in drukke winkelcentra en voetgangersgebieden toegankelijke toiletten komen.

Gezien onze grote mobiliteit is het een kwestie van beschaving om te zorgen dat er overal voldoende toegankelijke en schone toiletten zijn. Ouderen beschikken over veel vrije tijd en gaan op stap en vinden het heerlijk om steden te bezoeken. Het is raar dat wij in Nederland zo terughoudend zijn, terwijl het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn om overal openbare toiletten te hebben.

In veel landen, zoals Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada is er wel een wetgeving die er voor zorgt dat er voldoende toegankelijke toiletten zijn. Ook hebben ze vaak een norm die aangeeft wat ‘voldoende’ toiletten zijn: om de 100-500 meter in drukke voetgangersgebieden of winkel-centra.

 

De petitie pleit dan ook om in (Omgeving)wet als norm op te nemen dat in winkelcentra en drukke voetgangersgebieden om de 500 meter een toilet beschikbaar is, en zo ook in wijkwinkelcentra en parken.

In de wet moet ook worden opgenomen dat nieuwe of gerenoveerde winkelcentra, bioscopen, supermarkten en bus- en treinstations voldoende toegankelijke openbare toiletten moeten hebben die makkelijk herkenbaar en bereikbaar zijn. 

---------------------------------- 


5 tips voor internetdaten (11-18)

Wist u dat ruim 75 procent van de 50-plussers online naar een relatie of een date zoekt? Online daten is een uitstekende manier om een nieuwe vlam te ontmoeten. Maar je moet wel weten hoe je het aanpakt. Daarom: vijf tips om succesvol online te daten.

Tip 1: Kies de juiste datingsite

Omdat internetdaten zo populair is, schieten de datingsites de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Voor iedereen is er wel een passende website te vinden. De meeste maken onderscheid in opleidingsniveau of leeftijd. Bezoek daarom verschillende websites en kijk eerst rustig rond. U moet zich daarvoor wel registreren of inschrijven, maar dat is altijd gratis. Pas als u contact wilt maken, moet u aan de slag met een persoonlijk profiel.

Een overzicht met leuke datingsites voor ouderen vindt u op startpagina.nl/anbo.

Tip 2: Besteed aandacht aan uw profiel

Om met iemand in contact te komen, moet u een profiel aanmaken. Hierbij is de belangrijkste regel: wees duidelijk.

Dat voorkomt teleurstellingen voor u en de ander. Geef aan of u op zoek bent naar een vaste relatie of af en toe wat gezelschap wilt. Denk goed na over hoe u zichzelf omschrijft. Besteed aandacht aan uw profielfoto en benadruk uw positieve kanten, natuurlijk zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Als u er even goed voor gaat zitten, zult u zien dat u veel meer en betere reacties krijgt.

Tip 3: Chatten? Houd het luchtig en positief

Heeft u iemand gevonden die u beter wilt leren kennen, stuur dan een berichtje. Maak bijvoorbeeld een complimentje over zijn of haar profielfoto en schrijf iets over gedeelde interesses of hobby’s. Houd zeker in het begin de conversatie luchtig en positief. Chat bijvoorbeeld over het weer of uw vakantie-plannen. Als u iemand nog niet zo goed kent, gooi dan niet gelijk uw hele levensverhaal op tafel.

Tip 4: Wacht niet te lang met afspreken

Als u online een match heeft, een tijdje hebt gechat en het voelt nog steeds goed, waag dan de sprong en stel voor elkaar te ontmoeten. Te lang doormailen of chatten kan leiden tot een onrealistisch beeld van de ander, dat nog maar moeilijk te veranderen is als u elkaar in het echt ontmoet. De meeste ervaren daters kennen dit probleem en zijn daarom vaak wat doortastender en sneller. Het bespaart onnodige teleurstelling.

Tip 5: Eerste echte date? Plan een activiteit

Van online chatten naar elkaar in het echt ontmoeten is nog best een stap. Hoe pak je dit eigenlijk aan? Uiteraard staat veiligheid voorop; spreek altijd af op plekken waar meer mensen zijn. En spreek ook af om iets actiefs te doen. Ga bijvoorbeeld wandelen, bezoek een museum of ga samen koken. Een beetje afleiding op zo’n spannende eerste date doet wonderen! Doe inspiratie op voor een leuke date op startpagina.nl/anbo.

Top 3 datingsites voor ouderen

  1. 50Plusmatch.nl

Als beste getest door het TV-programma Kassa.

  1. Ourtime.nl

Datingsite gericht op ‘jonge 50-plussers’.

  1. Parship.nl

Voor hoger opgeleide singles.

----------------------------------