Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging   Senioren   in  de   Noordoostpolder  
/

   Door en voor ANBO-leden

 

ONDERWERPEN:

Spam & Phishing (Bron:Seniorweb) (12-18)  

Financiële uitbuiting (10-18)

Mail over update ING-app is vals (07-18)

Naamcontrole bij bankoverboekingen (07-18)

----------------------------------------


Spam & Phishing (Bron:Seniorweb) (12-18)                                                      

Hoe blijft u baas in eigen postvak? Herken phishing en spam en ga daarmee e-mail ergenissen te lijf. Maar nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails doorsturen naar de SeniorWeb Phishing checker!

Hieronder een paar voorbeelden om u scherp te houden:

 - Een mailtje over een jaar lang gratis chocola. Als afzender staat er Milka of een ander chocolademerk in de mail. Het enige wat u moet doen, is even de link aanklikken. En dan gaat het mis ……..

Deze mail is nep, net als mails over fietsen of andere gewonnen spullen. De link gaat de ene keer naar een valse website. En de andere keer naar een site waar u uw mobiele nummer moet invullen. Daarna hebt u een duur abonnement waar u lastig vanaf komt.

- Phishers sturen momenteel veel nepmails rond over de provider Vodafone en maken u bang dat er blokkades optreden.

Niet op reageren; weggooien!

 - Porno-oplichters vragen u om 1.000 euro over te maken omdat ze u bespioneerd hebben tijdens het bekijken van seksvideo’s en daarbij verrichte seksuele handelingen.

Ziet er dreigend uit, maar ook hier niet op reageren en direct ‘verwijderen’.

 - Regelmatig ontvangen internetgebruikers een mail van ABN Amro over hun bankpasjes.

Het TV-programma ‘Opgelicht’ besteed hier ook veel aandacht aan. Er is maar één motto: “banken doen deze verzoeken nooit via internet”.

 - Heel veel mails worden er gestuurd over WIN-acties van Albert Heijn, Lidl, Bol.com, zeer scherpe aanbiedingen, etc.., etc.

Dit allemaal met de bedoeling om een virus bij u te installeren die tegen een forse betaling weer (kan?) worden verwijderd.

 ----------------------------------------


Financiële uitbuiting (10-18)

Nu de verzorgingshuizen verdwijnen en enkel ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben nog bij een verpleeghuis terecht kunnen, is het geen verrassing dat senioren steeds langer thuis blijven wonen. Dat is ook het beleid van de overheid. De overgrote meerderheid van de senioren hecht aan de eigen vrijheid en onafhankelijkheid en wil ook zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Echter, ouderen zijn wel kwetsbaar voor ouderenmishandeling en een specifieke vorm daarvan: financiële uitbuiting.

Mantelzorgers vervullen een cruciale rol in de samenleving om langer zelfstandig leven tot een succes te maken. Maar de toegenomen afhankelijkheid van mantelzorg heeft een keerzijde: de mantelzorg kan ‘ontsporen’ en leiden tot financiële uitbuiting. Te denken valt dan aan misbruik van de pinpas, het ‘lenen’ van sieraden of het onder druk wijzigen van een testament. Niet alleen mantelzorgers plegen uitbuiting, maar ook naaste familie als kinderen en kleinkinderen.

Vanuit de overheid is “Veilig Thuis” opgericht. Opgeleide vrijwilligers die 24 uur per dag gratis bereikbaar zijn. 

Voor Flevoland op het nummer 088 – 22 20 500.

Zie ook www.vooreenveiligthuis.nl

Ook ANBO heeft leden opgeleid als voorlichter tegen financiële uitbuiting. Zij geven presentaties “Mantelzorg, mogelijke valkuilen” door heel het land. Ook zijn er ANBO Consulenten die uitbuiting herkennen tijdens de huisbezoeken die zij op verzoek afleggen.

Bent u in een situatie dat u uw (geld)zaken niet meer zelf kunt regelen en denkt u dat er misbruik wordt gemaakt van uw afhankelijkheid, dan kunt u contact opnemen met de ANBO Raad & Daad Advieslijn. 0348-46 66 88

Het belangrijkste is: praat er over!

------------------------------------- 


Mail over update ING-app is vals (07-18)

Een e-mail over de vernieuwde app van ING is vals. Updates worden nooit via de mail verspreid.

De mail ziet er professioneel uit en gebruikt de typische oranje kleur van ING. In het bericht staat dat de app van de bank een update heeft gekregen. Deze zou veiliger zijn en meer functies bieden. Via een link in de mail kunnen mensen de update zogenaamd binnenhalen.

Het bericht komt niet van ING maar van internetcriminelen. Wie op de link klikt of tikt, wordt naar een besmette site geleid. Trap er niet in en verwijder het bericht meteen

-----------------------------------


Naamcontrole bij bankoverboekingen (07-18)

Na Rabobank komt ook ING met een IBAN-naamcheck. Bij overschrijvingen kijkt de bank of het rekeningnummer en de opgegeven naam bij elkaar horen.

Rabobank voerde deze controles al een tijd geleden in. De schade door verkeerde overboekingen daalde met zeventig procent. Vooral factuurfraude kwam minder vaak voor. Daarbij stuurt een oplichter een rekening waarop hij zijn eigen banknummer zet, maar een andere naam. Door de check kunnen de banken dan zien dat naam en nummer niet kloppen met elkaar.

Bij internetbankieren zal de Rabo en ING u laten weten als de ingetypte naam niet overeen komt met het banknummer en ziet u een suggestie. Als de ingetypte naam helemaal niet lijkt op de naam die de bank weet, dan moet u goed opletten. De bank adviseert dan om contact op te nemen met de rekeninghouder om de gegevens te controleren.

Soms is controle niet mogelijk. Dan krijgt u daar een melding van.

!!! Hopelijk volgen ook de andere banken snel met dit controlesysteem. Het kan een hoop narigheid voorkomen.

---------------------------------------