Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging   Senioren   in  de   Noordoostpolder  
/


   Door en voor ANBO-leden

 

ONDERWERPEN:

Spam & Phishing (Bron:Seniorweb) (05-19)

Babbeltrucks (04-19)

Spam & Phishing (Bron:Seniorweb) (12-18)  

Financiële uitbuiting (10-18)

----------------------------------------


Spam en phishing (05-19)

Nepmails en andere vormen van fraude blijven lastig te herkennen.

Klik dit soort berichten niet aan en verwijder de mails direct!!

Enkele voorbeelden

- De laatste tijd gaan er veel mails rond over de WOZ, de economische waarde van koophuizen. Een link onder in de mail zou leiden naar een gratis WOZ-check. Dat klopt niet, de link gaat naar een besmette site. Dit soort mails is altijd vals!

- Kijk niet gek op als u allerlei mails krijgt die u chocoladeletters en andere lekkernijen beloven. Het zijn nepberichten!

- Het wemelt weer van de nepmails met allerlei enquêtes en zogenaamde onderzoeken die prijzen beloven aan de deelnemers. Gooi de mail direct weg!!

- Wordt uw mailbox overspoeld met berichten over gewonnen prijzen, cadeau kaarten, dagjes uit en aanbiedingen?

Kijk dan even naar het adres van de afzender. Alle mails van het adres NL@opsmbo.com kunnen meteen de prullenbak in.

- Krijgt u persoonlijke mails en foto’s van vrouwen die op zoek zijn naar een man? Klik niets aan, het zijn phishingberichten.

Met namen als Els de Reuver worden momenteel dagelijks mails verstuurd met gevaarlijke bestanden of links naar besmette sites.

De mails zijn een vorm van phishing. Klik dit soort berichten niet verder aan en gooi ze meteen weg.

 

Gratis controle SeniorWeb

SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails doorsturen. U hoort daarna binnen korte tijd of het een phishingmail is.

Ga hiervoor naar de website: www.seniorweb.nl/phishing.

----------------------------------------


Babbeltrucks (04-19)

Een van onze leden vertelde kortgeleden dat ze een paar jaar geleden van de politie uit onze gemeente als dank een bos bloemen had ontvangen. Daarvan was in de krant een foto gepubliceerd met het verhaal van haar kordate optreden tijdens een gesprek aan haar deur met een onbetrouwbaar sujet.

Zij had de man zodanig te woord gestaan, dat hij zonder resultaat de benen nam. Hij had getracht haar te misleiden, maar zij liet zich niet voor de gek houden. Ze had terstond de politie in Emmeloord gebeld, die daarop actie ondernam.

Kortgeleden kreeg zij een brief van de arrondissementsrechtbank met dank voor haar handelwijze en de mededeling dat de crimineel inmiddels was gestraft en de zaak dus was afgehandeld.

Wij onderstrepen het belang om in een dergelijk geval het been stijf te houden en ook niet in discussie te gaan met een onbekende. Breng wel direct de politie op de hoogte!!

Hulde voor ons lid, die zo dapper heeft opgetreden.

Wat doet ANBO?

Evenals vorig jaar organiseert ANBO de Veiligheids10daagse. Zo’n 650 mensen bezochten acht bijeenkomsten.

Dit jaar is er plaats voor 1000 mensen op 10 inspirerende locaties. Het bovenvermelde verhaal is een groeiend probleem.

Met de Veiligheids10daagse wil ANBO ervoor zorgen dat mensen voorbereid zijn en zich weerbaarder kunnen maken.

Geïnteresseerd? Ga naar de website www.anbo.nl

----------------------------------------


Spam & Phishing (Bron:Seniorweb) (12-18)                                                      

Hoe blijft u baas in eigen postvak? Herken phishing en spam en ga daarmee e-mail ergenissen te lijf. Maar nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails doorsturen naar de SeniorWeb Phishing checker!

Hieronder een paar voorbeelden om u scherp te houden:

 - Een mailtje over een jaar lang gratis chocola. Als afzender staat er Milka of een ander chocolademerk in de mail. Het enige wat u moet doen, is even de link aanklikken. En dan gaat het mis ……..

Deze mail is nep, net als mails over fietsen of andere gewonnen spullen. De link gaat de ene keer naar een valse website. En de andere keer naar een site waar u uw mobiele nummer moet invullen. Daarna hebt u een duur abonnement waar u lastig vanaf komt.

- Phishers sturen momenteel veel nepmails rond over de provider Vodafone en maken u bang dat er blokkades optreden.

Niet op reageren; weggooien!

 - Porno-oplichters vragen u om 1.000 euro over te maken omdat ze u bespioneerd hebben tijdens het bekijken van seksvideo’s en daarbij verrichte seksuele handelingen.

Ziet er dreigend uit, maar ook hier niet op reageren en direct ‘verwijderen’.

 - Regelmatig ontvangen internetgebruikers een mail van ABN Amro over hun bankpasjes.

Het TV-programma ‘Opgelicht’ besteed hier ook veel aandacht aan. Er is maar één motto: “banken doen deze verzoeken nooit via internet”.

 - Heel veel mails worden er gestuurd over WIN-acties van Albert Heijn, Lidl, Bol.com, zeer scherpe aanbiedingen, etc.., etc.

Dit allemaal met de bedoeling om een virus bij u te installeren die tegen een forse betaling weer (kan?) worden verwijderd.

 ----------------------------------------


Financiële uitbuiting (10-18)

Nu de verzorgingshuizen verdwijnen en enkel ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben nog bij een verpleeghuis terecht kunnen, is het geen verrassing dat senioren steeds langer thuis blijven wonen. Dat is ook het beleid van de overheid. De overgrote meerderheid van de senioren hecht aan de eigen vrijheid en onafhankelijkheid en wil ook zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Echter, ouderen zijn wel kwetsbaar voor ouderenmishandeling en een specifieke vorm daarvan: financiële uitbuiting.

Mantelzorgers vervullen een cruciale rol in de samenleving om langer zelfstandig leven tot een succes te maken. Maar de toegenomen afhankelijkheid van mantelzorg heeft een keerzijde: de mantelzorg kan ‘ontsporen’ en leiden tot financiële uitbuiting. Te denken valt dan aan misbruik van de pinpas, het ‘lenen’ van sieraden of het onder druk wijzigen van een testament. Niet alleen mantelzorgers plegen uitbuiting, maar ook naaste familie als kinderen en kleinkinderen.

Vanuit de overheid is “Veilig Thuis” opgericht. Opgeleide vrijwilligers die 24 uur per dag gratis bereikbaar zijn. 

Voor Flevoland op het nummer 088 – 22 20 500.

Zie ook www.vooreenveiligthuis.nl

Ook ANBO heeft leden opgeleid als voorlichter tegen financiële uitbuiting. Zij geven presentaties “Mantelzorg, mogelijke valkuilen” door heel het land. Ook zijn er ANBO Consulenten die uitbuiting herkennen tijdens de huisbezoeken die zij op verzoek afleggen.

Bent u in een situatie dat u uw (geld)zaken niet meer zelf kunt regelen en denkt u dat er misbruik wordt gemaakt van uw afhankelijkheid, dan kunt u contact opnemen met de ANBO Raad & Daad Advieslijn. 0348-46 66 88

Het belangrijkste is: praat er over!

-------------------------------------