Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging voor  Senioren in de   Noordoostpolder  
/

INFORMATIE

 

ONDERWERPEN:

Welk dier past bij mij? (03-23)

Verkiezingen (03-23)

Kent u de site Steffie.nl? (02-23)

Met nieuwe kennis houdt u uw hersenen fit! (02-23)Welk dier past bij mij? (03-23)

Met een huisdier heeft u altijd een gezellig kameraadje om u heen. Maar sommige dieren vragen veel aandacht en zorg. Als u een huisdier heeft, kunt u niet meer zo gemakkelijk een weekendje weg of op vakantie.
Denk dus goed na of u die vrijheid wilt opgeven en of er iemand is die voor het dier kan zorgen als u er niet bent.
De één is gek op katten, de ander heeft meer met honden of knaagdieren. Natuurlijk wilt u in de eerste plaats een dier waar u van kunt houden, maar een huisdier moet ook bij u passen en andersom. In veel seniorenwoningen zijn huisdieren toegestaan. Toch is het verstandig om dit even te overleggen met de verhuurder.

---------------------------------


Verkiezingen (03-23)

Op 15 maart a.s. kunt u op de kandidaten van 18 provinciale partijen stemmen. 

De gekozen kandidaten zullen ons vertegenwoordigen in het provinciale bestuur van Flevoland. Zij ontwikkelen het provinciale beleid op diverse gebieden. Denk bijvoorbeeld aan: wonen, landschap, landbouw, visserij, milieu, duurzaamheid, mobiliteit, financiën, samenleving, (regionale) samenwerking. Ook houden zij toezicht op de gemeente.
Simpel samengevat: de provincie voert taken uit waar het Rijk te groot voor is en de gemeenten te klein.

Een belangrijke taak is ook dat de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het goedkeuren of verwerpen van wetsvoorstellen. Daarnaast controleren zij ook de regering. Uw stem is dus een soort getrapte invloed van wat er in Den Haag gebeurt.

Lees en verdiep u in wat de kandidaten, partijen, aan plannen hebben voor uw eigen leefomgeving. Belangrijk!

Hulpmiddelen om uw stemkeuze te bepalen kunnen zijn om digitaal De Stemwijzer of het Kieskompas in te vullen.

Maar nog belangrijker is het om uw stem niet verloren te laten gaan! 

De stembureaus in onze gemeente zijn op woensdag 15 maart geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Op 15 maart kunt u ook uw stem uitbrengen voor de Waterschappen. Ook belangrijk, want er staat veel op het spel. 

Zie voor meer informatie tabblad NIEUWS / VEILIGHEID

---------------------------------


Met nieuwe kennis houdt u uw hersenen fit! (02-23)

Nieuwe kennis opdoen is niet alleen leuk, het houdt ook uw hersenen fit.  Als u een cursus of lezing volgt kan dat veel voldoening geven.

Binnen de Noordoostpolder zijn er diverse mogelijkheden om wat te leren, creatief bezig te zijn. Denk aan het Cultuurbedrijf NOP (v/h Muzisch centrum), Carrefour en aan wat er in buurthuizen wordt geprogrammeerd.
Blijft u liever thuis en bent u digitaal vaardig? In de vorm van colleges, lezingen, podcasts kunt u gratis een brede, uiteenlopende kennis opdoen.

Bij de Universiteit van Nederland volgt u Nederlandse en internationale (ondertiteld) wetenschappers die verbonden zijn aan Nederlandse universiteiten. Bijvoorbeeld: Waar komt onze kalender vandaan?; Moet je stoppen met nieuws volgen? en Hoe werkt hallucineren?
Website: www.universiteitvannederland.nl

Veel universiteiten bieden onder de naam Studium Generale, lezingen en cursussen aan die iedereen gratis kan volgen. Soms zijn lezingen ook te bezoeken.
Website:
www.studiumgenerale.nl

TED Talks zijn lezingen door deskundigen. De lezingen duren maximaal 20 minuten. Deze lezingen zijn erg populair omdat ze leerzaam zijn en gemakkelijk te volgen. Een paar voorbeelden: De opkomst en ondergang van het eerste rijk uit de geschiedenis; Hoe je reukvermogen je helpt om van smaak te genieten.
Zoek via Google op TED Talks Nederland.  Anderstalige TED Talks zijn er ook via You Tube te volgen (instelbaar met Nederlandse ondertiteling) .

---------------------------------

Kent u de site Steffie.nl? (02-23)
Via een van onze leden kregen wij informatie over de leuke website: www.steffie.nl 

Hun credo is: “moeilijke dingen op een makkelijke manier uitleggen”.
Wij bezochten deze site en kunnen inderdaad zeggen dat ook wij positief zijn over deze website. Geen last van cookies en reclame en alleen daardoor al plezierig om te bekijken.
Over een zeer breed scala aan onderwerpen kunt u informatie en uitleg krijgen. 

Een aanrader dus.