Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging voor  Senioren in de   Noordoostpolder  
/

INFORMATIE

 

ONDERWERPEN:

Voldoende drinken !! (12-21)

Is het moeilijk om iets aan overgewicht te doen? (12-21)

9 tips om vallen te voorkomen (11-21)

Tijd om een scootmobiel te overwegen? (10-21)

Ouderenzorg onder druk (05-21)

Gezondheidsplein Emmeloord (05-21)

Risico om dement te worden neemt af (04-21)

Contactbeperking (02-21)

------------------------------------


Voldoende drinken !! (12-21)

Dorst is een alarmsignaal. Het lichaam geeft aan dat het vocht nodig heeft. Bij ouderen werkt dat systeem minder goed.

Zonder dorstgevoel kan het gebeuren dat iemand vergeet te drinken en dan ligt uitdroging op de loer.

Bij het ouder worden neemt de behoefte om vocht te drinken af. Tegelijkertijd hebben de nieren juist meer vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. Door deze combinatie ligt uitdroging op de loer. Niet alleen tijdens warme dagen in de zomer, maar ook in de winter als de verwarming hoog staat.

Wie te weinig vocht binnenkrijgt kan dat merken aan hoofdpijn en een droge mond.

Let op de volgende signalen: heel weinig plassen, donkere urine, harde en droge ontlasting en weinig zweten. De huid verslapt en blijft even ‘staan’ als u een plooitje omhoogtrekt. Sufheid, verwarring en spraakproblemen kunnen signalen zijn van uitdroging. Wees er echt alert op, want uitdroging is ernstig. Als u het vocht niet aanvult, kan iemand uiteindelijk flauwvallen en zelfs in shock of coma raken.

Tips die kunnen helpen:

 Zorg voor grotere kopjes en bekers.

 Zet een glas water naast het bed en naast de favoriete leunstoel, eventueel met een rietje.

 Neem tussendoor extra vocht in de vorm van fruit en waterijs. Watermeloen en komkommer zitten boordevol water.

 Houdt een dranklijst bij. Zorg dat het in totaal minimaal 1½ - 2 liter vocht per dag is.

Vooral mensen met hartfalen en mensen die plaspillen gebruiken, moeten oppassen voor uitdroging. Ook als mensen door diarree, koorts of braken veel extra vocht verliezen, is het zaak om heel alert te zijn!

------------------------------------


Is het moeilijk om iets aan overgewicht te doen? (12-21)

Dat overgewicht te maken heeft met te veel eten en te weinig bewegen weet iedereen. Maar als u ouder wordt gaan er ook andere dingen meespelen.

Erfelijke aanleg

Sommige mensen hebben meer aanleg om dik te worden dan anderen. Dat heeft met uw genen te maken. Wetenschappers hebben tientallen genen gevonden die hieraan bijdragen.

Medicijnen

Ook medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u aankomt. Soms kunt u in overleg met uw arts een ander middel vinden, dat dit nadeel niet heeft. Ook een diëtist of beweegcoach kan helpen om te voorkomen dat u veel aankomt.

Afnemende spieren

Als u ouder wordt, neemt uw spiermassa af. Echter u kunt zelf de afname van spiermassa beïnvloeden. Eet genoeg eiwitten en doe twee keer per week aan krachttraining. Dat is tevens goed tegen botontkalking.

Te veel bloedsuikers

Als u minder beweegt dan vroeger dan nemen uw spieren minder goed suikers uit het bloed op. Daardoor kan het suikergehalte in uw bloed te hoog worden. Die negatieve spiraal kunt u doorbreken door meer te bewegen, liefst onder begeleiding. Wandelen is ook een goede manier.

Slaapproblemen

Als u ouder wordt, slaapt u lichter en minder lang. Ook dat vergroot de kans op overgewicht. De ontstane moeheid zorgt er vaak voor dat u minder zin heeft om te sporten.

Pak slaapproblemen daarom zo snel mogelijk aan.

-----------------------------------


9 tips om vallen te voorkomen (11-21)

Misschien is het u wel eens overkomen, een vervelende val in huis of op straat. U bent niet de enige. Dan is het goed om te weten dat u zelf veel kunt doen om vallen te voorkomen. Een val is zo gebeurd. Een iets verhoogde drempel, een schuivend kleed of gewoon even uit balans. Vallen is vervelend en kan nare gevolgen hebben. Wat kunt u er zelf aan doen om te voorkomen dat u valt?

1. Blijf in beweging

Als u ouder wordt, nemen uw spieren af en daarmee wordt de kans groter dat u valt. Trainen om uw spierkracht op peil te houden kan met eenvoudige oefeningen. Sta bijvoorbeeld af en toe op uw tenen of sta op uit uw stoel zonder uw handen te gebruiken. Maak er een gewoonte van om elke dag een aantal eenvoudige oefeningen te doen.

2. Zoek uw balans

Combineer spierversterkende oefeningen met evenwichtsoefeningen. Sta bijvoorbeeld tien tellen op één been en wissel af. Loop op de toppen van uw tenen of uw hielen. Stap opzij.

3. Werk aan uw conditie

De kans op een valpartij is groter als u moe bent. Het is dus belangrijk om uw conditie op peil te houden. Ga dus wandelen, fietsen of zwemmen. In huis kunt u uw uithoudingsvermogen trainen met een fitnessapparaat.

4. Voorkom duizeligheid

Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die de kans op vallen vergroten. Lees dus goed de bijsluiter of vraag het aan uw arts of apotheker. Drink ook veel water en slik vitamine D. Dat is goed voor de balans, spieren en botten.

5. Draag stevige schoenen

Binnen op gladde sokken lopen is geen goed idee. Loopt u toch graag zonder schoenen, draag dan stevige pantoffels met antislipzolen.

6. Sta rustig op

Als u te snel opstaat kunt u uw evenwicht verliezen of duizelig worden. Het komt regelmatig voor dat mensen vallen bij het opstaan  vanuit een stoel of vanuit bed. Sta dus rustig en met aandacht op. Doe eerst wat bewegingen, span uw beenspieren en beweeg wat met uw lichaam. Is het opstaan uit bed te moeilijk voor u, dan kunt u uw bed verhogen met bedverhogers. Ook een sta-op-stoel is een goed idee.

7. Haal obstakels weg

Hoe voller uw huis, hoe meer risico op vallen. Zorg dus dat obstakels verdwijnen, zoals

- veel rommel op de vloer of losliggende kleedjes/traplopers

- krukjes of bijzettafels en snoeren over de vloer

- hoge drempels

8. Maak uw huis valveilig

Een gladde badkamervloer kunt u oplossen met antislipcoating op de tegels. Breng in de badkamer een handvat aan; ook aan de zijkant bij het toilet. Zorg voor goede verlichting in de gang. Het is erg handig als het licht automatisch aangaat als u bijvoorbeeld opstaat uit bed om naar de WC te gaan.

9. Valpreventie cursus

Vraag aan uw huisarts om informatie.

TIP

Neem, als u een huurwoning hebt, contact op met de verhuurder om aanpassingen te bespreken.

Bij koopwoningen is een ‘Blijvers lening’ (gemeente) wellicht een mooie oplossing om het e.e.a. aan te passen.

------------------------------------


Tijd om een scootmobiel te overwegen? (10-21)

Onafhankelijkheid terug!

De scootmobiel is een van de meest populaire mobiliteitsmiddelen die mensen met beperkte mobiliteit kunnen helpen om een deel van hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Veel scootmobielgebruikers hebben ontdekt dat ze veel meer ondernemen dan ze in jaren hebben gedaan. Allemaal dankzij hun toegenomen mobiliteit.

Heeft u moeite met lopen voor langere tijd of heeft u een rollator, wandelstok of krukken in gebruik, dan is een scootmobiel wellicht iets voor u. Ook het fietsen en het op- en afstappen gaat soms steeds moeilijker en als er dan geen veilig gevoel meer is, kan dat een reden zijn om u te beraden  een ander vervoermiddel te zoeken.

Voor sommigen kan een scootmobiel zelfs een vervanging zijn voor de auto, vooral bij korte ritten. Ook als u last heeft van chronische gewrichtspijn kunt u veel baat hebben bij een scootmobiel.

Via het Sociaal Loket van de gemeente kunt u een scootmobiel aanvragen en bij MaxVitaal vindt u een ruim aanbod aan scootmobielen en daar kunt u om een proefritje vragen!

------------------------------------


« Ouderenzorg onder druk «

 Willen we de ouderen van de toekomst ook goede zorg kunnen bieden, dan moet er nu een stevig plan van aanpak komen. Twaalf landelijke partijen die betrokken zijn bij de ouderenzorg, maken zich grote zorgen.

 Vergrijzing slaat toe

De vergrijzing leidt ertoe dat de vraag naar zorg alleen maar verder toeneemt. Daardoor moet het aantal ouderenzorg-banen tot 2040 verdubbelen.

De huidige coronapandemie bracht enkele knelpunten aan het licht: een te hoge werkdruk, grote administratieve lasten, hoog ziekteverzuim en te veel vraag naar zorg voor te weinig medewerkers. Uit de huidige cijfers blijkt dat het aantal 90-plussers en mensen met dementie de komende twintig jaar verdubbelt. En daarmee ook de vraag naar ouderenzorg. Daarnaast slaat de vergrijzing aan twee kanten toe: meer vraag naar zorg en minder mensen om deze te leveren.

Politieke keuzes

Dat betekent dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt. Alleen dan kan de kwaliteit en toegang tot de ouderenzorg ook naar de toekomst worden gegarandeerd. Twaalf organisaties hebben het voortouw genomen en leggen tien punten neer voor het nieuwe kabinet, als basis voor de weg naar een oplossing van dit zeer belangrijke probleem.

Mogelijke oplossingen

We zullen dus vernieuwend moeten zijn en ook oplossingen buiten de zorg moeten zoeken zoals digitalisering, goede woningen voor ouderen en veel meer woningen in geclusterde setting. Ook mantelzorg zal een normaal onderdeel van het dagelijkse leven moeten zijn, zoals dit nu ook al is als het gaat om zorg voor onze kinderen. 

------------------------------------


Gezondheidsplein Emmeloord (05-21)

Voor het nieuwe Gezondheidsplein aan de Urkerweg in Emmeloord komen allerlei zorgpartijen bij elkaar. Bij dit centrum wordt straks totaalzorg geleverd voor de gehele Noordoostpolder en Urk.

Maar voor het zover is, wordt er achter de schermen keihard gewerkt door de twaalf deelnemers. Het is een hele organisatie om straks te kunnen samenwerken op meerdere gebieden, zoals de spoedpoli, bedden voor dagbehandeling, dialyse, ouderenzorg en revalidatie.

Ook de cliënt heeft een belangrijke stem in het proces via de Cliëntenfederatie en ook zijn de beide gemeenten nauw betrokken bij het overleg. De neuzen staan dezelfde kant op en iedereen is bereid om zich volledig in te zetten voor dit belangrijke doel.

Wat gaat er gebeuren?

Rond het oranje gebouw van het Antonius Ziekenhuis komen straks drie nieuwe gebouwen te staan. Eén is bestemd voor het Gezondheidscentrum en één wordt de nieuwe huisvesting van de bedrijven en organisaties die nu nog een ruimte huren in het Dr. J.H. Jansencentrum. Voor het derde gebouw zijn de plannen nog in de maak.

Eén voordeur

In het Gezondheidscentrum komen straks patiënten door één voordeur naar binnen. Dat kan voor de spoedpoli zijn, voor thuiszorg of een bezoek aan de fysiotherapeut of huisarts bijvoorbeeld.

Iedere zorgaanbieder werkt achter de voordeur natuurlijk wel met hun eigen dossiers, maar daar komt een gezamenlijke schil overeen.

Het voordeel van deze integrale samenwerking is dat de zorg die er nu is in de Noordoostpolder en Urk, kan blijven. Er wordt veel meer maatwerk geleverd en er kan stevig worden ingezet op preventie en toekomstbestendige zorg.

Als alles goed gaat, opent Gezondheidscentrum Emmeloord begin 2023 haar deuren. 

------------------------------------


Risico om dement te worden neemt af (04-21)

Het risico dat iemand dement wordt, is nu 13 procent kleiner dan tien jaar geleden, blijkt uit de grootste studie die ooit op dit gebied is gedaan.

 Als de daling voortzet krijgen alleen al in Europa en de VS de komende decennia miljoenen minder mensen dementie dan tot nu toe werd gedacht. Het onderzoeksresultaat is opvallend. Belangengroeperingen en onderzoekers waarschuwen al jaren voor een tsunami van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Maar er gloort dus licht aan het einde van de tunnel. De onderzoekers hebben ruim 49.000 mensen gevolgd van 65 jaar en ouder. Zij deden mee aan 7 grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa. Van hen werden allerlei gezondheidsgegevens verzameld. Zo zagen de onderzoekers dat ruim 4200 mensen uit de onderzoeksgroep dement werden, bijna 9 procent.

Alzheimer

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 10 hersenziektes, waarvan Alzheimer de bekendste. Circa 280.000 Nederlanders hebben de ziekte Alzheimer. Ook hier zagen de onderzoekers een afname van het risico.

Hoewel nog niet wetenschappelijk is vastgesteld durven de onderzoekers wel voorzichtige verklaringen te geven. Door betere behandelingen van hart- en vaatziekten zijn deze ziekten verder teruggedrongen en lopen ook de hersenen minder schade op. Ook de sterke terugloop van het roken is een belangrijke factor. Een andere verklaring is het betere opleidingsniveau van de huidige generaties. Het lijkt erop dat door te leren je hersenen een reserve opbouwen tegen slijtage later in het leven.

Meer oudere mensen

Het totale aantal mensen met dementie blijft wel toenemen, omdat de bevolking blijft groeien en de mensen gemiddeld ook steeds ouder worden. Gelukkig neemt het risico op dement worden af. Ook de wetenschap zal zich verder ontwikkelen en hierbij een belangrijke rol spelen. 

------------------------------------


Contactbeperking (02-21)

Iedereen heeft in het afgelopen jaar in meer of mindere mate te maken gehad met contactbeperking vanwege corona. Daarnaast zijn er ook velen die familie, vrienden of bekenden hebben verloren door deze akelige ziekte.

Hopelijk kunnen wij in 2021 door vaccinatie en door ons gedrag deze pandemie eronder krijgen en daardoor geleidelijk ons ‘normale’ leven weer oppakken.

‘Digitaal contact’ wint het steeds vaker van echt contact. En dat is niet best, want de aan- en afwezigheid van echt contact is in grote mate bepalend voor zowel je gezondheid als je geluk. Ervaring heeft geleerd dat mensen die zich verbonden voelen met een ander mens (of dier) minder vaak ziek zijn, sneller herstellen na ziekte, zich gelukkiger voelen en wellicht daardoor langer leven.

De meeste oudere mensen herinneren zich de momenten waarop ze zich echt gezien voelden nog goed. Het zijn momenten waarop ze later met een glimlach en een warm gevoel aan terugdenken. Zien en echt gezien worden is dus niet alleen goed voor je gezondheid, het voelt ook nog eens hartstikke goed. 

Probeer ook eens om zelf contact te maken met een ander mens. Een kort moment is genoeg, zolang je het maar met volle aandacht doet. Al snel kan er een leuk persoonlijk en positief gesprekje ontstaan en wie weet is dit de eerste aanzet voor een breder contact.

Maak je geen zorgen als je pogingen niet meteen succesvol zijn. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Houd vol. Je zult versteld staan van wat er, direct en indirect, allemaal uit voorkomt.

Een wijze spreuk van Prof. Tom Ford (psycholoog)  luidt:

“Het belangrijkste in het leven is de verbinding die je maakt met anderen.” 

------------------------------------