Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging voor  Senioren in de   Noordoostpolder  
/

INFORMATIE

 

ONDERWERPEN:

De nieuwste babbeltrucs (09-22)

Wees oplichters te slim af! (07/08 - 22)

Oudere fietsers met een e-bike (06-22)

Geen briefje in de bus bij ‘niet thuis’ (06-22)

De nieuwste babbeltrucs (06-22)

Waarschuwing van politie en ANBO (06-22)

Paspoort wel of niet afgeven op vakantie? (04-22)

Veilig Internet (02-22)


De nieuwste babbeltrucs (09-22)

De laatste nieuwe babbeltrucs en smoezen!

Trap er niet in!

Kapotte waterleiding
Een vrouw komt een man tegen in de lift van haar flat. Hij vertelt dat hij de waterleiding van de buren aan het controleren is. Even later belt de man ook bij deze vrouw aan en vraagt of hij ook bij haar de waterleiding kan controleren. Ook een tweede persoon stapt naar binnen. Terwijl de vrouw praat met de zogenaamde controleur steelt de andere persoon de sieraden uit de slaapkamer.

Thuiszorgmedewerker
Er staat een thuiszorgmedewerker voor de deur die zegt dat hij of zij komt kijken of u het allemaal wel redt. Het lijkt allemaal echt, inclusief het pasje om de nek. De nep-thuiszorgmedewerker probeert de bewoner af te leiden, zodat een handlanger naar binnen kan sluipen op zoek naar waardevolle spullen.

Er is ook een bende die zich uitgeeft als verpleegkundigen die bloed komen afnemen voor medische controle.

Het bestrijdingsbedrijf
Omdat er een plaag zou zijn van beestjes komen mensen aan de deur die zich uitgeven als medewerkers van een bestrijdingsbedrijf. Niet binnenlaten, maar de politie bellen!

Nieuwe buren
Mensen stellen zich voor als de nieuwe buurman of buurvrouw en willen graag kennismaken. De onbekende vraagt om een glaasje water en laat stiekem een handlanger naar binnen. Weg waardevolle bezittingen!

Rookmelders
De laatste tiid hoort ANBO veel meldingen van controleurs van rookmelders. Laat hen niet binnen, maar doe direct de deur dicht en waarschuw de politie!

---------------------------------


Wees oplichters te slim af! (07/08-22)

Helaas moeten wij blijven waarschuwen omdat vooral ouderen slachtoffer worden van oplichting.

Het riool verstopt en wat nu?

Een ANBO-lid belde een loodgieter die bovenaan stond in het overzicht met zoekresultaten van Google. Na een uurtje werk presenteerde hij de rekening: 1700 euro. Dat kwam vooral door de lengte van de ontstoppingsveer (69 euro per meter).
Kies dus voor een erkende loodgieter in uw eigen woonomgeving en vraag vooraf informatie bij familie of bekenden!

Oplichting door webwinkels

Vooral in coronatijd schoten de nepwebwinkels als paddenstoelen uit de grond. Online iets bestellen en betalen en dan vervolgens niets ontvangen!
Zoek naar reviews en klachten. Controleer op de site politie.nl en dan op ‘kopergegevens’. Check verder of de webshop is aangesloten bij een belangenvereniging.

Bankmedewerker belt

Iemand belt op en doet zich voor als bankmedeweker. Er wordt verteld dat de bank ternauwernood had voorkomen dat er geld van uw rekening was gehaald. Veiligheidshalve moet u uw pas door de midden knippen en komt er dezelfde dag een bankmedewerker met een code om uw pas op te halen.
Ook wordt er wel gevraagd om uw geld over te maken naar een veilige rekening of een kluisrekening.
Verbreek de verbinding en neem zelf eventueel contact om met uw bank nadat u het juiste nummer van de bank heeft opgezocht.

Babbeltrucs aan de deur

In de afgelopen maanden hebben wij u over een aantal babbeltrucs verteld. Niet gelezen! Doe dit alsnog! U vindt ze hieronder.

Vertrouwt u de beller niet. Doe de deur dicht en vertel dat u het eerst gaat checken. Grote kans dat ze in de tussentijd zijn vertrokken.
-----------------------------------------


Oudere fietsers met een e-bike (06-22)

44 procent van de slachtoffers bij ongelukken met elektrische fietsen zijn 55 jaar of ouder.
ANBO stimuleert het gebruik van een e-bike, maar vindt wel dat ouderen zich goed moeten laten informeren over het type aandrijving van de fiets.
Een voorwielaandrijving – waarbij de trekkracht in het voorwiel zit – is goedkoper, maar geeft meer problemen.
Kiest iemand toch voor voorwielaandrijving, dan adviseert ANBO om eerst een langere proefrit te maken en dan pas te beslissen.

Fietshelm
Uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt verder dat vooral ouderen baat hebben bij het dragen van een fietshelm. De helm vermindert de kans op hersenschade bij een val met meer dan dertig procent.

-----------------------------------------


Geen briefje in de bus bij ‘niet thuis’ (06-22)

ANBO is woest op PostNL, die heeft besloten om vanaf 1 juli geen briefjes meer in de bus te doen bij ontvangers van pakketten die niet thuis zijn als de bezorger aanbelt. De woordvoerder van ANBO heeft direct contact opgenomen met PostNL, maar kreeg geen geruststellende antwoorden.
Volgens PostNL worden bij sommige pakketten nog wel briefjes uitgeschreven, bijvoorbeeld bij medische pakketten. Maar hoe herken je die? Als dat een anonieme kartonnen doos is, dan moet de ontvanger (zonder e-mail of app) het zelf maar uitzoeken.
Deze maatregel is niet klantgericht en een heel slechte service. ANBO blijft er op aandringen dat deze maatregel wordt aangepast.
-----------------------------------------


De nieuwste babbeltrucs (06-22)

Bij een babbeltruc gebruikt een crimineel een smoes of leugen om uw woning binnen te dringen.
Trap er niet in !!!


Kapotte waterleiding

Een vrouw komt een man tegen in de lift van haar flat. Hij vertelt dat hij de waterleiding van de buren aan het controleren is. Even later belt de man ook bij deze vrouw aan en vraagt of hij ook haar waterleiding kan controleren. Ook een tweede persoon stapt mee naar binnen. U raadt het al. Na vertrek van de beide personen zijn de sieraden uit de slaapkamer verdwenen.

Thuiszorgmedewerker
Er staat een thuiszorgmedewerker voor de deur en vraagt of u het allemaal redt. Het lijkt allemaal echt, inclusief een pas om de nek. Deze nep-thuiszorgmedewerker probeert u af te leiden om een handlanger naar binnen te laten sluipen.

Pakketbezorger
Een pakketbezorger belt op terwijl u niet thuis bent. U kunt tegen een vergoeding van één euro het pakket ergens afhalen. De bezorger komt dan langs met een mobiel pin-apparaat. Het doel is uw pinpas en pincode te bemachtigen. Na het pinnen krijgt u ongemerkt een andere pinpas terug of uw eigen pas wordt geskimd.

Volle boodschappentas
Jonge vrouwen gaan huizen langs om ouderen met een zware boodschappentas te helpen. Ook als de bewoner zegt dat de vrouwen de tas bij de deur kunnen neerzetten, lopen ze door en zetten de tas binnen. Een handlanger glipt naar binnen en steelt waardevolle spullen.

Overkomt het u?
Bel direct naar 112 of naar de meldlijn van de politie 0900 – 88 44.


-----------------------------------------


Waarschuwing van politie en ANBO (06-22)

Helaas horen en lezen wij nog vaak dat mensen thuis worden overvallen.
Steeds vaker gebeurt het dat er ’s avonds gebeld wordt. De vraag is dan: “zijn dit kwaadwillende of zijn het een pakketbezorgers die dagelijks bij veel mensen aan de deuren komen?”
In zijn algemeenheid wordt onder andere geadviseerd om een deurketting of ‘spionnetje’ in de deur aan te brengen, zodat iemand kan zien wie er achter de deur staat zonder dat deze moet worden geopend.
Politie en ANBO adviseren ook om onbekenden nooit binnen te laten, hoe onschuldig ze ook ogen, en waarschuwt ook dat overvallen niet alleen in het donker plaatsvinden.

-----------------------------------------


Paspoort wel of niet afgeven op vakantie? (04-22)

De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs niet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen. Niettemin wordt dit geregeld door accommodatie-verschaffers gevraagd.
Zowel in Nederland als in het buitenland zijn hotels, campings en vakantieparken wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren.
Daarbij is het niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is zeer fraudegevoelig.
Tip: geef een vooraf gemaakte eigen kopie waarop het BSN-nummer al is doorgehaald en waarop je foto is doorkruist.
Je moet dan wel het originele identiteitsbewijs laten zien.
In sommige landen wil men uw identiteitsbewijs beslist innemen, vanwege overheidsverplichtingen. Informeer dus van tevoren zodat u op de hoogte bent!
-------------------------------


Veilig Internet (02-22)

Winkelen op internet wordt steeds normaler. Het is handig dat u er de deur niet voor uit hoeft en dat u op ieder moment van de dag iets kunt bestellen. Maar dat moet dan wel veilig gebeuren.
Om veilig online te kunnen winkelen is het belangrijk dat uw apparatuur en uw internetverbinding veilig zijn. Zorg dat u de laatste versie heeft van het besturingssysteem en het internetprogramma dat u gebruikt op uw computer, laptop, tablet of telefoon. Dat betekent dat u regelmatig updates uitvoert. Daarmee is uw apparaat beveiligd tegen de nieuwste computervirussen en spioneersoftware. Gebruik alleen een beveiligde internetverbinding, bijvoorbeeld uw wifi-netwerk thuis. Het is niet verstandig een openbaar wifi-netwerk te gebruiken. Anderen kunnen dan makkelijk meekijken welke gegevens u invult.
Webwinkels zonder keurmerk hoeven niet onbetrouwbaar te zijn, maar als u daar iets koopt neemt u wel meer risico. Als u achteraf kunt betalen, kunt u er meestal van uit gaan dat de winkel veilig is. Zo niet, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar aanvullende informatie. Vul daarvoor de naam van de webwinkel in op Google samen met het woord ‘klacht’. Soms maken criminelen websites van bekende webwinkels na.

----------------------------------------