Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging voor  Senioren in de   Noordoostpolder  
/

INFORMATIE

 

De 45 km auto

Als u merkt dat autorijden niet meer prettig voelt, is het verstandig om niet te lang te wachten met een overstap naar een 45km-auto. Zo voorkomt u dat de drempel om de weg op te gaan steeds hoger wordt.

Om een 45km-auto te mogen besturen wordt uw autorijbewijs omgezet naar een bromfietsrijbewijs. U hoeft geen examen af te leggen.
Uw eigen garage kan u vast wel informatie verstrekken over een aantal zaken en over de dichtstbijzijnde leverancier.
Veel informatie is te vinden op:
www.langerthuisinhuis.nl


Een scootmobiel nodig?

Een scootmobiel is een handig hulpmiddel als lopen lastiger wordt. U kunt overal heen zonder dat u om hulp hoeft te vragen. Het is fijn om die vrijheid te hebben. Dit zijn de zaken waar u op moet letten:

Korte of lange tochten?
Voor korte stukjes ligt de actieradius van de accu tussen de 30 en 40 kilometer. Voor de langere stukjes is een grote accu aan te raden. Met een grote accu kan circa 70 kilometer worden afgelegd.

Kunt u de stoel en het stuur instellen?
De meest eenvoudige scootmobiel heeft weinig tot geen mogelijkheden om zelf dingen in te stellen. Voor korte stukjes hoeft dat geen probleem te zijn. Voor langere stukjes is dit comfort wel belangrijk.

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor een draai?
Als u moet draaien in een kleine ruimte dan is de draaicirkel belangrijk. Met een kleine draaicirkel is de scootmobiel meestal minder stabiel dan met een grote
draaicirkel.

Kan de scootmobiel mee in de auto?
Er zijn ook opvouwbare scootmobielen die u makkelijk uit elkaar kunt halen. Deze modellen wegen ook minder.

Hoeveel wielen heeft u nodig?
Een scootmobiel met vier wielen heeft een grote draaicirkel, kan minder makkelijk scherpe bochten nemen, maar is stabieler. Deze scootmobiel is minder geschikt voor gebruik in huis en soms lastig in smalle doorgangen van een winkel. Op onverharde paden is vier wielen veiliger.


Wat heb ik aan een WMO-vervoerspas?

Kunt u door een beperking niet met het openbaar vervoer reizen, dan kunt u veel plezier hebben van een Wmo-taxipas.
Deze pas is ook de basis voor een Valys-pas om buiten de polder te kunnen reizen.

Met een Wmo-taxipas kunt u in uw gemeente gebruikmaken van aanvullend openbaar vervoer. Dat is vervoer waarbij u samen reist met anderen, binnen de gemeente.

In de Noordoostpolder kunnen alle inwoners dagelijks gebruik maken van de Regiotaxi. De Regiotaxi rijdt elke dag van de week tussen 6.00 uur ’s morgens tot 0.30 uur ’s nachts. ’s Avonds na 19.00 uur en in het weekend geldt een lager tarief, het zogeheten daltarief.

Mensen met een indicatie voor taxivervoer op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en een zogeheten Wmo-taxipas hebben, kunnen voor een lager tarief gebruik maken van de Regiotaxi.

Met de Wmo-taxipas mag u per enkele reis maximaal 35 kilometer met de Regiotaxi reizen. Naar enkele ziekenhuizen in onze regio, die boven die grens liggen, mag u wel geheel tegen het Wmo-tarief reizen.

Meer informatie bij het Sociaal Loket via tel. 0527 – 63 39 11.

Als u buiten de gemeentegrenzen met aangepast vervoer wilt reizen voor bijvoorbeeld familiebezoek, theaterbezoek, of sportwedstrijden, dan wordt het vervoer geregeld door Valys. Ook bij Valys kunt u een speciale vervoerspas aanvragen. 

De aanvraag wordt in behandeling genomen als u ook de bovengenoemde Wmo-vervoerspas hebt.


Vervoer op maat, van deur tot deur.

Er zijn diverse vervoersregelingen voor als u zelf geen auto hebt; er niemand is die u ergens kan heen brengen en uw beperking het gebruik van het OV niet mogelijk maakt.

Via de WMO (sociaal loket gemeente) kunt u een aanvraag indienen voor een WMO-pas die korting geeft op de regiotaxi. Regio.... dat zegt het al: vervoer binnen Flevoland als de afstand maximaal 35km is en voorts naar ziekenhuis Sneek, Zwolle, Harderwijk, Ermelo of Lelystad.

Als u over een WMO-pas beschikt kunt u ook een Valyspas aanvragen. Voor uitstapjes van sociaal-recreatieve aard buiten de regio. Een begeleider kan daarbij gratis mee.

En sinds kort is in de NOP ook ANWB AutoMaatje gestart. Vervoer voor gezellige en soms ook minder leuke reisjes.
ANWB AutoMaatje biedt u de gelegenheid om aan het maatschappelijk leven deel te nemen

ANWB AutoMaatje richt zich vooral op mensen die buiten de bovengenoemde regelingen vallen. Vrijwilligers uit de buurt rijden met hun eigen auto. U hoeft geen lid te worden van de ANWB. De kosten worden berekend op basis van de verreden kilometers.

Meer  informatie  bij  Carrefour, telefoon  0527-630000 of
e-mail
  automaatje@carrefour.nu

En lukt het allemaal niet en moet u onverwacht naar een ziekenhuis, huisarts, specialist... u kunt dan ook onze zeer gewaardeerde vrijwilliger Ruud Barendregt bellen (zie tabblad OVER ONS / VRIJWILLIGERS). 

Let wel: zijn agenda voor ritjes is vaak boordevol!


Telefonisch spreekuur Openbaar Vervoer

De drukte op de weg en het vinden van een parkeerplaats maken het soms lastig om met de auto naar het ziekenhuis te gaan. Het openbaar vervoer kan een goede uitkomst bieden. Bussen stoppen voor de deur van het ziekenhuis.


Wil je met het openbaar vervoer reizen maar weet je niet precies hoe dat werkt?

OV-ambassadeurs zitten dagelijks klaar om telefonisch uw vragen te beantwoorden.

- Maandag- t/m vrijdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur;

- Dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur;

- Maandag- en woensdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur.

Voor interactieve bijeenkomsten verwijzen wij naar de info op de website:

www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur