ONDERWERPEN:
En ineens ben je mantelzorger! (12-22)
Medicijnen vergroten kans op vallen (12-22)
Huishoudelijke hulp nodig? (11-22)
Vitamine D moet vergoed blijven! (09-22)
Vermoeidheid en slaap (04-22)
Wat helpt tegen koude voeten en handen? (02-22)
-----------------------------------
En ineens ben je mantelzorger! (12-22)
De achteruitgang van een liefhebbende partner zorgt ervoor dat de ‘gezonde’ partner vaak voor fysieke problemen komt te staan. Ook de band met hun geliefde kan veranderen doordat men ineens verzorger is geworden.
Gelukkig horen we vaak dat het ook voldoening geeft ondanks dat er leukere dingen denkbaar zijn.
Helaas kampen sommige helpers met slapeloosheid, vermoeidheid en stressklachten.
Het is dan raadzaam om wat hulp te vragen. Die hulpvraag kan men bijvoorbeeld voorleggen aan de huisarts, de gemeente of bij Mantelzorg.nl. Deze laatste organisatie is een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste.
Voor meer info zie de website: www.mantelzorg.nl
-----------------------------------
Medicijnen vergroten kans op vallen (12-22)
Geneesmiddelen die duizeligheid of sufheid als bijwerking hebben, vergroten de kans op vallen. Die kans wordt nog groter als u weinig beweegt; spierkracht en balans worden dan minder. Daardoor wordt het moeilijker om over een drempel te stappen of uit een stoel op te staan. Vaak duurt het even voordat het lichaam zich aanpast nadat u bent opgestaan uit een stoel. Daardoor kunt u duizelig worden en vallen. Bepaalde medicijnen vergroten die kans.
De gevolgen van een val kunnen ernstig zijn. Zorg dus dat u weet of uw medicijnen bijwerkingen hebben, waardoor u kunt vallen.
Veel geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk en hartproblemen kunnen u duizelig maken. Hieronder vallen ook plaspillen. Ook antidepressiva maken u suf en verhogen de kans op vallen.
Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe groter het valrisico is, want medicijnen kunnen elkaar versterken.
Vraag advies aan uw arts of apotheek. Misschien kan de dosering worden aangepast of zijn er andere medicijnen die u wel goed kunt combineren.
------------------------------------
Huishoudelijke hulp nodig? (11-22)
Misschien wordt het u te zwaar en wilt u graag huishoudelijke hulp hebben. Waar vindt u huishoudelijke hulp en wat kost dit?
Huishoudelijke hulp via de gemeente
U kunt uw gemeente vragen om hulp voor huishoudelijk werk als u zelf niet meer in staat bent om dat werk te doen. Er komt een medewerker van de gemeente bij u langs voor een gesprek en daarna beslist de gemeente binnen 6 weken of u hulp krijgt en voor hoeveel uren in de week. U kunt niet zelf kiezen wie u komt helpen.
Voor een huishoudelijke hulp via de gemeente betaalt u een vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand.
Langdurige zorg
Heeft u langdurige zorg nodig en heeft u een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ)? U kunt dan kiezen voor een Volledig Pakket Thuis en u krijgt dan een zorginstelling bij u in de buurt toegewezen die de huishoudelijke hulp verleent.
Heeft u liever alles in eigen hand dan kunt u zelf een hulp zoeken en deze betalen uit een persoonsgebonden budget, het zogenoemde PGB.
De eigen bijdrage voor zorg en hulp uit de WLZ hangt af van uw inkomen. Op de website van het CAK kunt u berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage is.
Wie kan u helpen?
Er zijn allerlei organisaties die u kunnen helpen bij het vinden van een hulp in de huishouding. Wij raden u aan om eerst in uw eigen netwerk iemand te zoeken. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden, buren of familie of ze goede ervaringen hebben met een huishoudelijke hulp. Hiermee bespaart u bemiddelingskosten en heeft u rechtstreeks contact met de hulpdienst.
Zelf hulp inhuren, dus buiten de wettelijke voorzieningen/budgetten kan natuurlijk ook, maar vraag dan vooral om referentieadressen!
------------------------------------
Vitamine D moet vergoed blijven! (09-22)
ANBO en andere ouderenorganisaties vinden dat vitamine D vergoed moet blijven in het basispakket. Vitamine D binnenkrijgen is voor ouderen erg belangrijk om vitaal te blijven.
In een brief aan de Tweede Kamer dringen ANBO en de andere organisaties erop aan om deze vergoeding niet te schrappen uit het basispakket.
Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Een tekort kan leiden tot onder meer botontkalking. Voor de meeste mensen is een lage dosering voldoende en die is via de drogist te krijgen. Maar zo’n anderhalf miljoen Nederlanders krijgen een hoge dosering op recept. En die wordt nu nog vergoed uit het basispakket.
Apothekers verwachten dat mensen dit middel niet meer gaan nemen als ze het zelf moeten betalen., vooral niet als ze hoge zorgkosten hebben of een laag inkomen.
In de brief aan de Kamer vraagt ANBO om eerst goed uit te zoeken wat de gevolgen zijn als de hoge dosering vitamine D uit het basispakket verdwijnt!!!
------------------------------------
Vermoeidheid en slaap (04-22)
Vermoeidheid heeft veel te maken met een slechte nachtrust.
Tips:
- Zorg voor ontspanning voordat u naar bed gaat.
- Ga desnoods nog een eindje lopen, maar voorkom inspannende activiteiten.
- Neem een bad en ga een boek lezen.
- Voorkom inspannende en moeilijke gesprekken.
- Ga op een vaste tijd naar bed.
- Huisartsen kunnen u ook veel vertellen over dit onderwerp.
Lekker genieten van een wijntje of een biertje werkt vaak heel ontspannend. Het gevaar is dat het niet bij één drankje blijft. Te veel alcohol kan behoorlijk vermoeiend zijn en dus een averechtse werking hebben op het in slaap komen.
Allerbeste tip:
Blijf trouw aan uzelf, aan wat u zelf wilt en wie u bent.
------------------------------------
Wat helpt tegen koude voeten en handen? (02-22)
Veel mensen hebben weleens last van koude handen en voeten, zeker in de winter. Vaak heeft dit te maken met een slechte bloedsomloop. Ook mensen met weinig lichaamsvet kunnen hier vaak last van hebben.
In een koude omgeving trekken de bloedvaten in uw huid samen. Maar een sterke samentrekking remt ook de bloedtoevoer naar de uiteinden van het lichaam, de voeten en de handen.
Hulpmiddelen
Het helpt om uw koude voeten of handen warm in te pakken. Draag het liefst leren schoenen en zorg ervoor dat ze niet te strak zitten. Wollen sokken houden de warmte vast. Vooral angorawol houdt de warmte goed vast en neemt goed transpiratievocht op.
U kunt ook speciale thermische handschoenen en sokken kopen. Er zijn zelfs elektrisch verwarmde sokken. Hieraan is een klein apparaatje bevestigd op batterijen, dat uw sokken opwarmt, net als een elektrische deken.
Een heel goede aanrader is ook een elektrische deken of een warme waterkruik.
Medische oorzaak
Soms hebben koude handen en voeten een medische oorzaak. Een tekort aan vitamine B12 of ijzer bijvoorbeeld kan een rol spelen. Ook een verminderde werking van de schildklier kan een reden zijn.
Als u koude voeten of handen heeft bij warm weer en als de kwaal steeds erger wordt, ga dan naar de huisarts!
------------------------------------