Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging voor  Senioren in de   Noordoostpolder  
/

INFORMATIE

 

ONDERWERPEN: 


Nieuwe babbeltrucs; kent u deze al? (11-23)

Financieel misbruik ouderen (09-23)

Weekendje weg? Zo is het veilig! (07-23)


Nieuwe babbeltrucs; kent u deze al? (11-23)

Thuiszorgmedewerker

Er staat een thuiszorgmedewerker voor de deur. “Ik kom kijken of u het allemaal redt”, zegt hij of zij. Het lijkt allemaal echt. De nep-thuiszorgmedewerker probeert de bewoner af te leiden zodat een handlanger naar binnen kan sluipen. Er is ook een bende actief die zich uitgeven als verpleegkundigen die bloed komen afnemen.

Nieuwe buren

Een onbekende stelt zich voor als een nieuwe buurman of buurvrouw. Hij of zij wil graag kennismaken of vraagt om een glaasje water. Als u samen met de nieuwe buur in de keuken staat glipt een handlanger naar binnen.

Volle boodschappentas

Jonge vrouwen gaan huizen langs om ouderen te helpen met een zware boodschappentas. Ook als de bewoner zegt dat de vrouwen de tas bij de deur kunnen neerzetten, lopen ze door en zetten de tas binnen. Terwijl de bewoner er achteraan loopt, glipt een handlanger naar binnen.

Kapotte waterleiding

Een vrouw komt een man tegen in de lift van haar flat en hij vertelt dat hij de waterleiding van de buren aan het controleren is. Even later belt de man ook bij deze vrouw aan en vraagt of hij ook haar waterleiding kan controleren. De man stapt dan samen met een collega naar binnen. Terwijl hij staat te praten met het slachtoffer, steelt de handlanger de sieraden uit de slaapkamer.


Financieel misbruik ouderen (09-23)

Steeds vaker krijgt ANBO signalen van ouderen die financieel worden opgelicht.
Een belangrijke risicofactor is de mate van (zorg)afhankelijkheid. Daarnaast speelt ook mee dat ouderen te goed van vertrouwen zijn en dat zij niet goed meer in staat zijn hun financiën zelf te regelen. Van het digitale bankverkeer heeft men vaak geen kennis en kunde waardoor deze zaken aan anderen worden overgelaten.
Hoe kunt u bankieren veiliger maken?

Spaargeldslot
Met het spaargeldslot bouwt u extra bescherming in tegen oplichters die uw geld willen stelen. Door dat spaargeldslot in te schakelen kan er niemand aan uw spaargeld komen.

Pas limiet
Door uw paslimiet niet te hoog te zetten voorkomt u dat de financiële schade wordt beperkt als uw bankpas gestolen of verwisseld wordt.

Dag limiet
Ook uw dag limiet moet u aanpassen aan uw persoonlijke situatie, waardoor financiële schade wordt beperkt als u in een oplichtingstruc trapt.

Vaak zijn mensen met een klein sociaal netwerk slachtoffer van financieel misbruik. Men kijkt niet kritisch genoeg met wie een contact is aangegaan, waardoor de oplichter handig gebruik maakt van hun afhankelijkheid en behoefte.

▶ Vraag ook hulp aan de klantenservice van uw eigen bank!


Weekendje weg? Zo is het veilig! (07-23)

Gaat u binnenkort op vakantie of een lang weekend weg? Dan is het fijn als u met een gerust gevoel de deur achter u dicht kunt trekken. Met de juiste maatregelen verkleint u de kans op een inbraak tot een minimum.

Enkele tips:

- Zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk geeft. Inbrekers kiezen bij voorkeur een gemakkelijk doelwit zoals een huis waar niemand aanwezig is.

- Vraag aan de buren of ze de post uit de brievenbus of van de deurmat willen halen.

- Als u goed contact met de buren heeft vraag of zij de gordijnen ’s avonds dicht en ’s morgens weer open willen doen.

- Zorg dat er geen adreslabel hangt aan de sleutel die u aan de buren uitleent.

- Laat op alle verdiepingen lampen aan- en weer uitgaan met behulp van een tijdschakelaar.

- Heeft u een eigen oprit? Misschien willen de buren hun auto er wel (af en toe) parkeren.

- Een bewoonde indruk geven betekent niet dat kostbare spullen in het zicht moeten liggen. Goed opbergen dus.

- Laat niet via sociale media weten dat u op vakantie bent