ONDERWERPEN:
Dagbesteding voor ouderen
Verder na verlies van uw partner; dit hoeft niet alleen!
Dag ziekenhuis, fijn naar huis!
Mantelzorg en geld
Dagbesteding voor ouderen
Dagbestedingen zijn activiteiten overdag om de tijd prettig en/of zinnig in te vullen. Voor mantelzorgers kan dagbesteding een moment van rust en opladen betekenen, omdat de zorg voor even wordt overgenomen door een professional.
Dagbesteding is een uitkomst voor mensen met verschillende hulpvragen, bijvoorbeeld mensen met een beperking of (beginnend) dementerend of voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, ongeluk of een tumor.
Voor dagbesteding met begeleiding van professionals heeft u wel een indicatie nodig vanuit de Wmo. Zo nodig krijgt u ook het vervoer naar de dagbesteding vergoed.
Voor Wmo-ondersteuning en Wlz-zorg betaalt u een eigen bijdrage.
Meer informatie kunt u vinden op de website van het CAK, www.hetcak.nl
U kunt ook bellen naar de afdeling Wmo van de gemeente.
Wie bieden dagbesteding aan?
Allereerst verwijzen wij naar onze adverteerders in het informatiebulletin, zoals de Zorggroep ONL, de Zorgorganisaties PGVZ en Allerzorg en de Zorgboerderijen ’t Boerenerf en Op de Wurf.
Ook op de website van ‘InteraktContour’ vindt u informatie over hun locatie aan de Abelenlaan in Emmeloord.
De activiteiten van dagbestedingen zijn divers en op sommige locaties kunnen ook maaltijden worden genuttigd.
Is dagbesteding voor u een oplossing? Aarzel dan niet en onderneem actie!
Mantelzorg
Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt loopt wel eens tegen zaken aan waarbij de vraag ontstaat ‘wat te doen?’
Om op deze plek uitgebreid op de vraag in te gaan is vrijwel onmogelijk. Maar we kunnen u wel handvaten aanreiken.
Mantelzorglijn
Op de website www.mantelzorg.nl vindt u informatie, advies en een luisterend oor. Mantelzorg.nl is gesprekspartner voor de overheid rondom mantelzorg op landelijk en regionaal niveau. Zij geven voorlichting en advies op maat aan mantelzorgers, zorgprofessionals en beleidsmakers.
Hun medewerkers zijn op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer 030 – 760 60 55.
Mailadres: mantelzorglijn@mantelzorg.nl
ANBO
Ook bij ANBO kunt u altijd terecht voor gratis en persoonlijk advies op het nummer 0348 – 46 66 88 (tussen 10.00 en 15.00 uur). Daarnaast kunt u via de website www.anbo.nl heel eenvoudig de tip gids ‘Mantelzorg’ downloaden. Hierin staan duidelijk en uitgebreid vele zaken die u van pas kunnen komen indien u zich in een mantelzorgsituatie bevindt.
Carrefour
Informeer ook eens bij Carrefour welke ondersteuning zij kunnen bieden (zie telefoonnummer op tabblad BEL.BEH / CARREFOUR.
-----------------------------------------
Verder na verlies van uw partner; dit hoeft niet alleen!
Het overlijden van uw partner is één van de meest aangrijpende gebeurtenissen in uw leven en brengt verwarring, meestal veel verdriet en rouw. Juist dan heeft u waarschijnlijk veel behoefte aan steun. Na verloop van tijd verflauwt veelal de aandacht van uw naasten. Praten met mensen die uit eigen ervaring weten wat het betekent een partner te verliezen kan een belangrijke aanvulling zijn.
Een vrijwilliger die – in overleg met u – een paar keer per maand en maximaal één jaar bij u thuiskomt om met u over het verlies te praten, kan u ondersteunen in het rouwproces.
Meer info bij de contactpersoon van Carrefour, mevr. Berry van Dam-Bleijenberg,
tel. 0527–63 00 00 / 06-83 52 84 87
Mailadres: berry.van.dam@carrefour.nu
-----------------------------------------
Dag ziekenhuis, fijn naar huis!
Als uw partner of de persoon waar u als mantelzorger de zorg voor droeg in het ziekenhuis ligt, bent u waarschijnlijk erg blij als hij of zij weer naar huis mag.
Maar vaak volgt er thuis nog een herstelperiode, waarbij extra zorg en hulpmiddelen nodig zijn. Bereid u zich daar goed op voor.
Nazorg en medische apparatuur
De transferverpleegkundige van het ziekenhuis zal u helpen als u apparatuur nodig heeft voor de verzorging.
Heeft u meer hulp nodig dan kunt u ook hulp vragen aan uw zorgverzekeraar. Zij hebben zorgbemiddelaars in dienst die kunnen helpen bij het vinden van de juiste thuiszorg.
Hulpmiddelen
Bij de thuiszorgwinkel kunt u vrijwel alle hulpmiddelen krijgen, zoals een ziekenhuisbed, rollator, rolstoel, krukken, looprek, douchestoel, po-stoel, etc. etc.
Loophulpmiddelen worden niet vergoed door de basisverzekering, soms wel door een aanvullende verzekering.
Informeer dus bij de zorgverzekeraar van de betrokkene, zodat men niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Verzorging en verpleging
Als de persoon, die uit het ziekenhuis komt, zichzelf niet kan verzorgen dan moet hij of zij daar hulp bij krijgen. Voor persoonlijke verzorging komt de wijkverpleging. De transfer-verpleegkundige van het ziekenhuis vraagt die voor u aan.
Nachtzorg
Als u nachtzorg nodig heeft dan kunt u dat overleggen met de thuiszorgorganisatie die ook al overdag bij u komt.
Alarmknop
Als de persoon voor wie u zorgt weleens alleen thuis is, kan het handig zijn om een alarmknop paraat te hebben.
Huishouding
Huishoudelijke hulp kunt u aanvragen bij de gemeente. Na een goedgekeurde indicatie vergoed de Wmo de kosten. Er is wel een eigen bijdrage verschuldigd. Informeer hier naar.
-----------------------------------------
Mantelzorg kost geld. Denk aan reiskosten of kosten voor verzorging en speciale voeding. En misschien gaat de mantelzorger minder werken en heeft dan minder inkomen.
Hieronder wat informatie over geldzaken:
Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Als een familielid mantelzorg verleent die normaal gesproken door professionals wordt uitgevoerd, dan komen zij in aanmerking voor een persoonsgebonden budget (PGB).
Als de mantelzorger reiskosten moet maken dan is ook daarvoor geen algemene regeling. Soms bieden gemeentes toch een vergoeding aan. Ook kunt u in bepaalde gevallen de kosten opgeven als aftrekpost bij uw belastingaangifte.
Als u iemand in huis neemt om voor te zorgen kan dat een negatieve invloed hebben op uitkeringen, toeslagen of eigen bijdrage. Ook kan dit invloed hebben op het pensioen. Informeer daarom goed bij de Sociale Verzekeringsbank en bij uw pensioenaanbieder.
Als uw partner ernstig ziek is en u daarom vaker moet wassen, kleding kopen en vaak ook beddengoed extra moet aanschaffen, dan is daar een vaste belastingaftrek voor. Zijn uw kosten hoger, dan mag u een hoger bedrag aftrekken. Zorg dat u daarvoor alle bewijzen bewaart.
Als u betaald wordt uit het PGB van degene voor wie u zorgt, is dat inkomen. Het kan dus gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. Bespreek dus de situatie van tevoren met uw uitkeringsinstantie. Iedere gemeente heeft een eigen manier om mantelzorgers te ondersteunen. Dat heet mantelzorgwaardering. De ene gemeente geeft jaarlijks een geldbedrag, de andere gemeente kiest voor een kortingspas of een groepsactiviteit.
Info bij het Sociaal loket, tel. 0527 – 63 39 11 (alle vragen!).