Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging voor  Senioren in de   Noordoostpolder  
/

INFORMATIE

 

ONDERWERPEN:

Waarom een goede nachtrust essentieel is . . . . . . . . (09-24)

Senioren rekenen blindelings op zorg en overheid (07/08-2024)

Huisartsen in de Noordoostpolder met pensioen (04-24)

Een gebroken heup (03-24)


Waarom een goede nachtrust essentieel is . . . . . . . . (09-24)

Slaap is als een oplaadkabel voor het lichaam. Zonder voldoende slaap raak je uitgeput, en niemand wil de dag beginnen met een lege batterij. Naarmate we ouder worden wordt slaap nog belangrijker. Het belang hiervan ligt in de essentiële processen die in de nachtelijke uren plaatsvinden.

Wat gebeurt er tijdens slaap?
Het is een periode waarin het lichaam zich herstelt zowel fysiek als mentaal ; de hersenen herinneringen verwerken en het immuunsysteem een boost krijgt. En u rust lekker uit.

Hoe verandert slaap met de leeftijd?
Vanaf uw 30ste levensjaar verandert het slaappatroon. De diepe slaap wordt minder diep, men wordt vaker wakker en het duurt langer om weer in slaap te vallen. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen! Gelukkig kunt u zelf bijdragen aan optimale slaap-omstandigheden.

  Beweging.... is een krachtige hulpbron voor een goede nachtrust. 

Het vermindert stress en produceert de ‘feel-good’ hormonen (endorfine).

   Overdag fysiek actief zijn bouwt de behoefte om te slapen op.

   Regelmaat. Door overdag, in het licht, actief te zijn wordt de slaapkwaliteit verbetert.

Tips:
 Houd een consistent slaapschema aan door op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan.

  Ontspan u. Lees een boek, luister naar muziek of neem een warm bad.

  Creëer een slaapvriendelijke omgeving. Donker, stil en koel.

  Beperk cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

  Beperk dutjes. Houdt een eventuele middagrust kort (max. 25 minuten) en doe dat vroeg in de middag.

WELTERUSTEN!

Senioren rekenen blindelings op zorg en overheid (07/08-2024)

Het Nationaal Seniorenpanel deed in opdracht van ANBO-PCOB een onderzoek  met de hoofdvraag: bent u voorbereid op de toekomst als u zorg nodig heeft? Bijna 8000 mensen deden mee en kwamen met verrassende antwoorden.

 

Niemand wil naar een verpleeghuis
Als het gaat om de woonwens van senioren is één ding overduidelijk: ze willen in ieder geval niet terechtkomen in een verpleeghuis. Meer dan de helft kiest voor zelfstandig thuis blijven wonen met thuiszorg. Meer dan 60% geeft aan dat hun huis geschikt is om te blijven wonen als  ze hulpbehoevend worden. Tegelijkertijd geeft dit aan dat  40% van de woningen ongeschikt is om te blijven wonen.

Zorg halen uit eigen netwerk

Hoe pak je het aan als je elke dag zorg nodig hebt? Een op de vijf senioren geeft aan geen idee te hebben hoe ze deze complexe situatie zouden moeten aanpakken. 42% van de senioren verwacht dat hun partner samen met de thuiszorg deze zorgsituatie zal opvangen. Eén op de vijf vertrouwt erop dat professionele zorgverleners dit zullen regelen. Anderen rekenen op een netwerk van kinderen en overige familie.

Uitgaan van mantelzorg is oneerlijk
Mantelzorg wordt hoe dan ook een van de belangrijkste pijlers in de zorg. Momenteel verlenen al 48% van de senioren die zelfstandig wonen zorg en ondersteuning aan iemand in de omgeving. Met een groeiend aantal ouderen in de samenleving wordt de behoefte aan zorg alleen maar groter.


 

 

Huisartsen in de Noordoostpolder met pensioen (04-24)

De komende vijf jaar gaan veel van de in onze polder werkzame huisartsen met pensioen. Zoals overal in Nederland zijn er geen of niet voldoende opvolgers. Een zorglijke zaak!
Onze Gemeente Noordoostpolder legt samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Medrie en Zilveren Kruis een ‘rode loper’ uit door het in leven roepen van Polderdokter.nl. Met deze Nieuwe opleiding in de Regio zijn huisartsen tijdens hun opleiding verzekerd van stages in deze regio.
Doel is uiteraard dat zij zich na hun opleiding blijvend in de Noordoostpolder vestigen. 

Complimenten aan onze gemeente.

                          Een gebroken heup (03-24)

In Nederland breken ieder jaar zo’n 20.000 mensen een heup. Met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar zijn dat bijna allemaal ouderen. Het gros van de patiënten wordt direct geopereerd. Maar is dat in alle gevallen de beste optie

Als je een heup breekt, lig je vaak binnen 24 uur op de operatietafel. Een paar procent van de gebroken heupen wordt niet geopereerd omdat de conditie van de patiënt niet goed genoeg is.

Met de patiënt en/of familie wordt besproken wat de verwachte impact is op de kwaliteit van leven, en soms ook, op de kwaliteit van sterven.

Uit onderzoek is gebleken dat vier op de tien patiënten die een heupoperatie ondergingen, een complicatie oplopen als gevolg van de operatie. De meest voorkomende zijn longontsteking, urineweginfectie en verwardheid. Daarnaast ervaren veel patiënten na een heupbreuk psychische problemen, zoals depressies, angst en posttraumatische stress.

In Europa ligt de nadruk van de zorg grotendeels op het verlengen van het leven. Veel mensen denken dat we maakbaar zijn. Dus ….. een kapotte heup, dat repareer je toch?

De harde realiteit is dat circa 22% van de geopereerden de heupoperatie niet overleven.